top of page
Αναζήτηση

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ


Πολλοί φροντιστές καλούνται να αφιερώσουν πολλές ώρες φροντίδας σε κάποιο αγαπημένο μέλος της οικογένειάς τους ή σε κάποιον κοντινό τους φίλο, σε καθημερινή βάση, συχνά χωρίς να έχουν προηγούμενη εμπειρία ή γνώση και χωρίς να υπάρχει καμιά μορφή εξωτερικής υποστήριξης.


Παρόλο που η φροντίδα μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ικανοποίησης, η φροντίδα ενός ατόμου που πάσχει από σοβαρή ασθένεια μπορεί να προκαλέσει επίσης ουσιώδη σωματικά, συναισθηματικά και οικονομικά προβλήματα σε μια οικογένεια. Κάποια τέτοια παραδείγματα είναι τα παρακάτω:

Σωματική κούραση

Οι φροντιστές δεν έχουν συγκεκριμένο ωράριο, ρεπό ή διακοπές και συχνά εξουθενώνονται. Είναι πιθανό να υποφέρουν από ένταση στην πλάτη και στους μύες που προκαλείται όταν ανασηκώνουν το αγαπημένο τους πρόσωπο. Άλλο ένα σωματικό πρόβλημα είναι η απώλεια ύπνου εξαιτίας της νυχτερινής φροντίδας των δικών τους. Οι φροντιστές αμελούν πολλές φορές τη δική τους υγεία, παραλείποντας την καλή διατροφή ή την άσκηση, ακόμη και την επίσκεψη στο γιατρό για τα δικά τους προβλήματα υγείας.

Συναισθηματική κούραση

Οι φροντιστές νιώθουν συχνά να τους κατακλύζει μια πληθώρα έντονων συναισθημάτων. Ίσως νιώσουν μοναξιά και πως είναι αποκομμένοι από τον "έξω" κόσμο. Ίσως ανησυχήσουν για το εάν παρέχουν τη "σωστή" φροντίδα ή ίσως ακόμη νιώσουν θυμό για την απώλεια της προηγούμενης ταυτότητάς τους ή της επαγγελματικής τους ζωής. Η αβεβαιότητα του μέλλοντος είναι κάτι που αρκετοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν με δυσκολία, ενώ κάποιοι την παρομοιάζουν με την εμπειρία στο καταδυόμενο τραινάκι του λούνα παρκ.

Οικονομική πίεση

Πολλές φορές οι φροντιστές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους για να φροντίσουν το συγγενή/φίλο τους και αυτό μπορεί να δημιουργήσει οικονομικές δυσκολίες.

Αυτά τα συναισθήματα και τα άγχη περνούν πολλές φορές απαρατήρητα από τους επαγγελματίες υγείας και από τα άλλα μέλη που ανήκουν στο περιβάλλον του ασθενούς.

Έρευνα σχετικά με τις ανάγκες των φροντιστών επισημαίνει πως ένα σημαντικό μέρος της βοήθειας και της υποστήριξης των φροντιστών στο ρόλο τους ανάγεται στην παροχή έγκυρων και λεπτομερών πληροφοριών, στο πλαίσιο των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της φροντίδας κάποιου που πάσχει από καρκίνο ή κάποια άλλη ασθένεια που μειώνει το προσδόκιμο ζωής.

Αυτός είναι και ο λόγος που συντάξαμε την παρούσα πηγή πληροφοριών, η οποία παρέχει πληροφορίες σχετικά με:

• τους τρόπους ανακούφισης των ασθενών.

• τους τρόπους υποστήριξης των αγαπημένων σας ανθρώπων σε πρακτικά ζητήματα.

• αυτά που θα πρέπει να αναμένετε στο μέλλον και πως να προετοιμαστείτε ανάλογα.

• τους τρόπους επικοινωνίας με τους επαγγελματίας υγείας και πως να λειτουργήσετε ως υποστηρικτής των δικών σας ανθρώπων.

• αυτά που μπορείτε να πείτε στο συγγενή/φίλο σας.

Θα προτείνουμε επίσης τρόπους φροντίδας των ίδιων των φροντιστών, εφόσον αρκετοί από αυτούς θέτουν σε δεύτερη μοίρα την προσωπική τους υγεία και την ανάγκη για συναισθηματική υποστήριξη και ξεκούραση, σε σχέση με τις ανάγκες των δικών τους ανθρώπων.

Ωστόσο, για να μπορέσουν οι φροντιστές να παραμείνουν δυνατοί, έτσι ώστε να παρέχουν ποιοτική φροντίδα στους αγαπημένους τους, είναι σημαντικό να μεριμνήσουν και για τις δικές τους ανάγκες. Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:

• η φροντίδα της πλάτης

• η καλή διατροφή

• η ξεκούραση

• η αντιμετώπιση των αισθημάτων και συναισθημάτων

• η ανάγκη ενός διαλείμματος από τη φροντίδα και η συμμετοχή της οικογένειας/των φίλων στην παροχή υποστήριξης.


bottom of page