top of page
Αναζήτηση

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου


Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο) ορίζεται η 15η Φεβρουαρίου.


Σύμφωνα με τα δεδομένα από την ICCPO περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο ετησίως, μόνο 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα, το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Ποσοστό 70% – 80% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Κάθε μέρα εκτιμάται ότι περίπου 20 παιδιά πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη.


Με το σύνθημα Better survival is achievable - Η καλύτερη επιβίωση είναι εφικτή,

ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέτει ως στόχο μέχρι το 2030 το ποσοστό επιβίωσης των παιδιών με καρκίνο σε όλο τον κόσμο να φτάσει τουλάχιστον 60%.

Η βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης για τους ανήλικους ασθενείς θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η υγεία και η πρόσβαση σε αυτή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού.


Στην Ελλάδα περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο. Η εμφάνιση καρκίνου στα παιδιά αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου. Παράλληλα όμως το 80% των παιδιών που εμφανίζουν καρκίνο θεραπεύονται! Η πρόληψη, η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, η πρόσβαση στις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και η λήψη των αντίστοιχων αντικαρκινικών φαρμάκων οδηγούν στη ίαση.


Η λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών Παιδικής Ηλικίας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα προς τη διαχείριση του παιδικού καρκίνου στη χώρα, ωστόσο οι ανάγκες για βελτίωση του συνόλου των παραγόντων που καθορίζουν την αποτελεσματικότητα της περίθαλψης των παιδιατρικών ογκολογικών ασθενών παραμένουν μεγάλες.


Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ διεκδικεί και υποστηρίζει την ισότιμη πρόσβαση στη βέλτιστη δυνατή θεραπεία, φροντίδα και υποστήριξη για όλους τους ασθενείς με καρκίνο σε παιδική και εφηβική ηλικία, τους φροντιστές και τους οικείους τους. Επιπλέον, τονίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί η συστηματική συνέχιση της ειδικής ιατρικής παρακολούθησης των μικρών ασθενών και κατά την ενήλικη ζωή τους.

Η βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης για τους ανήλικους ασθενείς θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η υγεία και η πρόσβαση σε αυτή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Συνέντευξη Προέδρου Συλλόγου Πατσή Μάγδα

Μια δέσμη φώτος στο σκοτάδι! Η Πρόεδρος του Συλλόγου Φάρος Σκοπέλου φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο του καναλιού Astra 02/11/2021 με σκοπό την ενημέρωση των δράσεων του συλλόγου, την αφύπνιση του κοι

bottom of page