top of page

ΦΑΡΟΣ

Ποιοί Είμαστε

Σκόπελος Φάρος

ΤΑΥTOΤΗΤΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ»

Ο «ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ» είναι ένας μη κερδοσκοπικός   σύλλογος υποστήριξης ασθενών με χρόνιες και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις (νεοπλασματικές ασθένειες, νευρολογικά νοσήματα, καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια κτλ) καθώς και των οικογενειών τους, ο οποίος  ιδρύθηκε στη Σκόπελο το 2006 με σκοπό την παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής  φροντίδας στην τοπική κοινωνία των νησιών των Βορείων Σποράδων.  

 

Προς το παρόν οι δράσεις μας περιορίζονται στο νησί της Σκοπέλου, αλλά προσδοκούμε να αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας και στα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων (Αλόννησος, Σκιάθος και Σκόπελος) μέσω της συνεργασίας μας με τοπικούς φορείς και εθελοντές.

 

Ήδη από τον Οκτώβριο του 2018 ο ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ πραγματοποίησε τη δημόσια παρουσίαση του στο νησί της Αλοννήσου επεκτείνοντας έτσι ο σύλλογος τη δράση του και στο νησί της Αλοννήσου και έκτοτε συνεργάζεται με υπηρεσίες και επαγγελματίες υγείας του νησιού.

 

Στον σύλλογο μπορούν να απευθυνθούν τόσο οι ίδιοι οι ασθενείς, όσο και τα μέλη της οικογένειας τους ή οι φροντιστές τους.

skopelosfarosgreece1.jpg

ΦΑΡΟΣ

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Από το 2006, έτος ίδρυσης του, έως το 2016, ο «ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ» παρείχε υποστηρικτικές υπηρεσίες σε καρκινοπαθείς και άλλους χρόνιους ασθενείς, σε επίπεδο ανακούφισης σωματικών συμπτωμάτων , ψυχοκοινωνικής στήριξης και κάλυψης πρακτικών αναγκών, σε συνεργασία με τοπικές δομές και φορείς υγείας (Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, «Βοήθεια στο Σπίτι», κτλ), αλλά και με ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες εκτός Σκοπέλου, σε επίπεδο διασύνδεσης και παραπομπής  των ασθενών , όταν αυτό κρινόταν απαραίτητο.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας της Σκοπέλου για θέματα που αφορούν τον καρκίνο και άλλες χρόνιες παθήσεις , ο σύλλογος διοργάνωσε μια σειρά δράσεων σχετικά με την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου καθώς και ενημερωτικές ομιλίες – δημόσιες συζητήσεις με θέματα που άπτονται του καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών,  σε συνεργασία με επαγγελματίες υγείας και άλλους σχετικούς συλλόγους και φορείς που δραστηριοποιούνται στη ηπειρωτική Ελλάδα ( ΜΚΟ «Μείνε Δυνατός», Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer, κοινωνική υπηρεσία αντικαρκινικού νοσοκομείου Αθηνών «Άγιος Σάββας»,  Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία», Πανελλήνιος σύλλογος γυναικών με καρκίνο του μαστού «Άλμα Ζωής», ΟΕΚΚ «Αγκαλιάζω»).

Τέλος, ο σύλλογος «ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ», στο πλαίσιο της επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των στελεχών του, αλλά και άλλων επαγγελματιών υγείας που δραστηριοποιούνται στο νησί και συνεργάζονται με τον σύλλογο, παρείχε τη δυνατότητα σε γιατρούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους να παρακολουθήσουν τα εξής εκπαιδευτικά σεμινάρια :

“Multiprofessional week in Palliative Care”, St. Christopher’s Hospice,το 2009 στο Λονδίνο

Εκπαίδευση στην Ανακουφιστική Φροντίδα στο Hospice “Casa Sperantei”, στο Brasov της Ρουμανίας(2009-2010).

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο “Βασικές Αρχές της Ανακουφιστικής Φροντίδας”, το οποίο διοργάνωσε η ΜΑΦ “Γαλιλαία” στην Αθήνα ( 2013 -2014).

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αναδιοργάνωσης και  αναβάθμισης των υπηρεσιών του «ΦΑΡΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ», ως συλλόγου ανακουφιστικής φροντίδας,  και κατόπιν σχετικής πρότασης της τέως Προέδρου κ. Γούναρη Χαρίκλειας, το Δ.Σ. του Συλλόγου , αποφάσισε την εκπόνηση ετήσιου πιλοτικού προγράμματος, από την 1η Φεβρουαρίου 2017, έως την 31η Ιανουαρίου 2018.

 

Οι στόχοι στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος ήταν  διερεύνηση και καταγραφή αναγκών των καρκινοπαθών και άλλων χρόνιων ασθενών του νησιού,προκειμένου να υπάρξει μια σαφής εικόνα, βάσει της οποίας, θα διαμορφωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Συλλόγου και μακροπρόθεσμα, στόχος του «ΦΑΡΟΥ», η δημιουργία μιας ομάδας επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι θα δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας στους ασθενείς που τις έχουν ανάγκη, η  υλοποίηση συνεργασίας και διασύνδεσης του Συλλόγου με το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου και άλλους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο νησί της Σκοπέλου, καθώς και η επισημοποίηση συναφθέντων συνεργασιών που δύνανται να οδηγήσουν μεταξύ άλλων και στην προκαταρκτική ένταξη νοσηλεύτριας και ιατρού στις υπηρεσίες του Συλλόγου.

 

Επιπλέον,  στόχοι   του πιλοτικού αυτού προγράμματος ‘ηταν ακόμη  η δόμηση πιο τελεσφόρων ενεργειών ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν τον καρκίνο – αλλά και άλλες χρόνιες παθήσεις, απειλητικές για τη ζωή του ασθενή – μέσω συντονισμένων δράσεων και ομιλιών, παράλληλα δε, θα επιδιώκεται απαρέγκλιτα η παροχή  ψυχοκοινωνικής στήριξης σε ασθενείς με καρκίνο, αλλά και στις οικογένειες αυτών, καθώς και η διασύνδεση και παραπομπή τους στις κατάλληλες υπηρεσίες  ιατρικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας, όταν αυτό είναι απαραίτητο.

 

Προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και οι προαναφερθέντες στόχοι του, συντονίστρια του Συλλόγου, ορίστηκε η κ. Μαρία Καφαντάρη, Ψυχολόγος, Msc Κοινωνικής – Κλινικής ψυχολογίας Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικών προβλημάτων,κατόπιν σχετικής απόφασης του ΔΣ του συλλόγου.

skopelosfarosgreece1.jpg

ΦΑΡΟΣ

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
magdapatsifarosskopelou.jpg
Μάγδα Πατσή

Πρόεδρος συλλόγου ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Η  κ. Μάγδα Πατσή είναι πρόεδρος του συλλόγου υποστήριξης  χρόνιων ασθενών «ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ»  από το 2016 έως σήμερα. Γέννημα θρέμμα Σκοπελίτισσα και απόφοιτη του τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η κ. Πατσή έχει εμπλακεί ενεργά στα τοπικά δρώμενα του νησιού, συμμετέχοντας  στην ερασιτεχνική  θεατρική ομάδα της Σκοπέλου ( Ε.Θ.Ο.Σ.) καθώς και στην ομάδα βόλλευ γυναικών του Α.Ο. Σκοπέλου.

athinantaki.jpg
Ντάκη Αθηνά του Βασιλείου

Απόφοιτη της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, Ταμίας του συλλόγου μας

Η κα Αθηνά Ντάκη γεννήθηκε στο Βόλο  05/09/1965 Μεγάλωσε τη Γλώσσα Σκοπέλου και αποφοίτησε  απο το Γενικό Λύκειο Σκοπέλου. Απόφοιτη της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών. Εργάστηκε για χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και από το 2013 επέστρεψε , μόνιμα με το σύζυγό της  στη Γλώσσα Σκοπέλου, όπου  και διατηρεί επιχείρηση. Εχει έντονη δραστηριότητα στον τομέα του πολιτισμού στη νησί της αλλά και στο γειτονικό νησί της Σκιάθου όπου και διέμενε από το 2006 έως το 2010 . Διετέλεσε Αντ/χος Παιδείας -Πολιτισμού & Κοιν/κης Μέριμνας στο Δήμο Σκοπέλου το διάστημα 2016-2019. Είναι παντρεμένη με τον Νίκο Αρκομάνη, συνταξιούχο αξ/κο της ΕΛ.ΑΣ και έχει 2 γιούς

calliopejanetifarosskopelos.jpg
Καλλιόπη Τζανετή

Υπάλληλος ΚΕΠ Γλώσσας, Γραμματέας του συλλόγου μας

Η  κ. Καλλιόπη Τζανετή ζει στη Γλώσσα Σκοπέλου και είναι υπάλληλος του ΚΕΠ Γλώσσας. Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλώσσας ενώ από τον Ιούνιο του 2020 είναι γραμματέας του συλλόγου  «ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ».

Μετά τη λήξη της πρώτης φάσης του πιλοτικού προγράμματος που συλλόγου «ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ», το οποίο εκπονήθηκε από την 1/2/2017 εως την 31/1/2018 , το ΔΣ του συλλόγου , αποφάσισε τη συνέχιση του για μια ακόμη χρονιά, από την 1-6-2018 εως την 31-5-2019 και από 1-6-2019 εως 31-5-2020. Το πρόγραμμα συνεχίζεται από 1-6-20 εως και 31-5-21 , με προοπτική συνέχισης αν το επιτρέψουν οι πόροι του συλλόγου.​

 Η πρώτη φάση του πιλοτικού προγράμματος κρίθηκε επιτυχής και χρήσιμη αναφορικά με  την επίτευξη των στόχων του συλλόγου για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά και για την αναβάθμιση των υποστηρικτικών υπηρεσιών του «ΦΑΡΟΥ» σε ασθενείς και τους φροντιστές τους.

 Στόχοι του συλλόγου στο εξής, συνεχίζουν να αποτελούν η διασύνδεση του με την τοπική κοινωνία της Σκοπέλου, οι δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν τον καρκίνο και άλλες χρόνιες παθήσεις – δυνητικά απειλητικές για τη ζωή- η συνέχιση της συνεργασίας με ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες , καθώς και επαγγελματίες υγείας στο νησί της Σκοπέλου αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα και φυσικά η παροχή υποστηρικτικών νοσηλευτικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών σε ασθενείς και φροντιστές.

 Τελικός στόχος συνεχίζει να αποτελεί για το σύλλογο ΦΑΡΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ η δημιουργία μιας διεπιστημονικής ομάδας επαγγελματιών υγείας, η οποία θα παρέχει τις υπηρεσίες υποστήριξης και φροντίδας σε χρόνιους ασθενείς και τους φροντιστές τους στα νησιά των Β. Σποράδων.

bottom of page