Σκόπελος Φάρος
ΤΑΥTOΤΗΤΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ»
Ο «ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ» είναι ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος υποστήριξης ασθενών με χρόνιες και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις (νεοπλασματικές ασθένειες, νευρολογικά νοσήματα, καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια κτλ) καθώς και των οικογενειών τους, ο οποίος ιδρύθηκε στη Σκόπελο το 2006 με σκοπό την παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας στην τοπική κοινωνία των νησιών των Βορείων Σποράδων.
Προς το παρόν οι δράσεις μας περιορίζονται στο νησί της Σκοπέλου, αλλά προσδοκούμε να αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας και στα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων (Αλόννησος, Σκιάθος και Σκόπελος) μέσω της συνεργασίας μας με τοπικούς φορείς και εθελοντές.
Ήδη από τον Οκτώβριο του 2018 ο ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ πραγματοποίησε τη δημόσια παρουσίαση του στο νησί της Αλοννήσου επεκτείνοντας έτσι ο σύλλογος τη δράση του και στο νησί της Αλοννήσου και έκτοτε συνεργάζεται με υπηρεσίες και επαγγελματίες υγείας του νησιού.
Στον σύλλογο μπορούν να απευθυνθούν τόσο οι ίδιοι οι ασθενείς, όσο και τα μέλη της οικογένειας τους ή οι φροντιστές τους.
ΦΑΡΟΣ
ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Από το 2006, έτος ίδρυσης του, έως το 2016, ο «ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ» παρείχε υποστηρικτικές υπηρεσίες σε καρκινοπαθείς και άλλους χρόνιους ασθενείς, σε επίπεδο ανακούφισης σωματικών συμπτωμάτων , ψυχοκοινωνικής στήριξης και κάλυψης πρακτικών αναγκών, σε συνεργασία με τοπικές δομές και φορείς υγείας (Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, «Βοήθεια στο Σπίτι», κτλ), αλλά και με ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες εκτός Σκοπέλου, σε επίπεδο διασύνδεσης και παραπομπής των ασθενών , όταν αυτό κρινόταν απαραίτητο.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας της Σκοπέλου για θέματα που αφορούν τον καρκίνο και άλλες χρόνιες παθήσεις , ο σύλλογος διοργάνωσε μια σειρά δράσεων σχετικά με την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου καθώς και ενημερωτικές ομιλίες – δημόσιες συζητήσεις με θέματα που άπτονται του καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών, σε συνεργασία με επαγγελματίες υγείας και άλλους σχετικούς συλλόγους και φορείς που δραστηριοποιούνται στη ηπειρωτική Ελλάδα ( ΜΚΟ «Μείνε Δυνατός», Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer, κοινωνική υπηρεσία αντικαρκινικού νοσοκομείου Αθηνών «Άγιος Σάββας», Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία», Πανελλήνιος σύλλογος γυναικών με καρκίνο του μαστού «Άλμα Ζωής», ΟΕΚΚ «Αγκαλιάζω»).
Τέλος, ο σύλλογος «ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ», στο πλαίσιο της επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των στελεχών του, αλλά και άλλων επαγγελματιών υγείας που δραστηριοποιούνται στο νησί και συνεργάζονται με τον σύλλογο, παρείχε τη δυνατότητα σε γιατρούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους να παρακολουθήσουν τα εξής εκπαιδευτικά σεμινάρια :
“Multiprofessional week in Palliative Care”, St. Christopher’s Hospice,το 2009 στο Λονδίνο
Εκπαίδευση στην Ανακουφιστική Φροντίδα στο Hospice “Casa Sperantei”, στο Brasov της Ρουμανίας(2009-2010).
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο “Βασικές Αρχές της Ανακουφιστικής Φροντίδας”, το οποίο διοργάνωσε η ΜΑΦ “Γαλιλαία” στην Αθήνα ( 2013 -2014).
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης των υπηρεσιών του «ΦΑΡΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ», ως συλλόγου ανακουφιστικής φροντίδας, και κατόπιν σχετικής πρότασης της τέως Προέδρου κ. Γούναρη Χαρίκλειας, το Δ.Σ. του Συλλόγου , αποφάσισε την εκπόνηση ετήσιου πιλοτικού προγράμματος, από την 1η Φεβρουαρίου 2017, έως την 31η Ιανουαρίου 2018.
Οι στόχοι στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος ήταν διερεύνηση και καταγραφή αναγκών των καρκινοπαθών και άλλων χρόνιων ασθενών του νησιού,προκειμένου να υπάρξει μια σαφής εικόνα, βάσει της οποίας, θα διαμορφωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Συλλόγου και μακροπρόθεσμα, στόχος του «ΦΑΡΟΥ», η δημιουργία μιας ομάδας επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι θα δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας στους ασθενείς που τις έχουν ανάγκη, η υλοποίηση συνεργασίας και διασύνδεσης του Συλλόγου με το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου και άλλους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο νησί της Σκοπέλου, καθώς και η επισημοποίηση συναφθέντων συνεργασιών που δύνανται να οδηγήσουν μεταξύ άλλων και στην προκαταρκτική ένταξη νοσηλεύτριας και ιατρού στις υπηρεσίες του Συλλόγου.
Επιπλέον, στόχοι του πιλοτικού αυτού προγράμματος ‘ηταν ακόμη η δόμηση πιο τελεσφόρων ενεργειών ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν τον καρκίνο – αλλά και άλλες χρόνιες παθήσεις, απειλητικές για τη ζωή του ασθενή – μέσω συντονισμένων δράσεων και ομιλιών, παράλληλα δε, θα επιδιώκεται απαρέγκλιτα η παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης σε ασθενείς με καρκίνο, αλλά και στις οικογένειες αυτών, καθώς και η διασύνδεση και παραπομπή τους στις κατάλληλες υπηρεσίες ιατρικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας, όταν αυτό είναι απαραίτητο.
Προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και οι προαναφερθέντες στόχοι του, συντονίστρια του Συλλόγου, ορίστηκε η κ. Μαρία Καφαντάρη, Ψυχολόγος, Msc Κοινωνικής – Κλινικής ψυχολογίας Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικών προβλημάτων,κατόπιν σχετικής απόφασης του ΔΣ του συλλόγου.