top of page
Αναζήτηση

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΑΣΘΕΝΗ


Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο δεν μπορεί να μετακινηθεί κανονικά λόγω ασθένειας ή αδυναμίας, θα χρειαστεί να τον/την βοηθήσετε να μετακινηθεί μέσα στο σπίτι και από το κρεβάτι στην καρέκλα ή αντίστροφα αρκετές φορές την ημέρα.

Αυτό σημαίνει πως θα καταπονήσετε την πλάτη σας, ειδικά αν δεν είστε σίγουροι πώς να βοηθήστε με ασφαλή για εσάς τρόπο. Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που θα πρέπει να θυμάστε πάντοτε πριν μετακινήσετε κάποιον ασθενή, όπως:

• Μην ανασηκώνετε ποτέ μόνοι σας κάποιο άτομο εκτός και αν υφίσταται έκτακτη ανάγκη

• Εξετάζετε αυτά που θέλετε να κάνετε και αν μπορείτε να το κάνετε, δηλαδή αν είστε αρκετά δυνατοί, πώς μπορεί να σας βοηθήσει ο ίδιος ο ασθενής και προγραμματίζετε την κάθε σας κίνηση πριν την πραγματοποιήστε.

• Σιγουρευτείτε πως δεν υπάρχουν αντικείμενα στο δρόμο σας που είναι πιθανό να παρεμποδίσουν την μετακίνηση, όπως πατάκια, αντικείμενα στο πάτωμα που μπορούν να σας κάνουν να σκοντάψετε κτλ.

• Φοράτε ρούχα που να σας διευκολύνουν στην κίνηση και ίσια παπούτσια με καλό κράτημα.

• Εξηγείτε στον ασθενή την κίνηση που θέλετε να κάνετε, έτσι ώστε εκείνος/εκείνη να μπορέσει να συνεργαστεί μαζί σας όσο γίνεται και συμφωνείτε από πριν τι θα πρέπει να κάνει εκείνος/εκείνη για να σας διευκολύνει.

• Μετακινείτε τον ασθενή πάντα προς το μέρος σας και όχι αντίθετα.

• Διατηρείτε το βάρος του/της όσο πιο κοντά στο σώμα σας γίνεται, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσετε την καταπόνηση της πλάτης σας, για παράδειγμα, όταν μετακινείτε κάποιον στο κρεβάτι μπορείτε να προσεγγίσετε περισσότερο, τοποθετώντας το κοντινότερο γόνατο σας πάνω στο κρεβάτι, δίπλα στο γοφό του/της.

• Προσπαθείτε να διατηρείτε μια σωστή, εργονομική στάση κατά τη διάρκεια της μετακίνησης. Αυτό περιλαμβάνει

Πόδια

Κρατήστε τα επίπεδα προς το έδαφος, ανοικτά και το ένα πόδι να έχει την κατεύθυνση της κίνησης

Γόνατα

Κρατήστε τα χαλαρά

Μέση

Μη τη στρεβλώνετε ποτέ κατά τη διάρκεια της μετακίνησης – μετακινείτε τα πόδια με μικρά βήματα προς την κατεύθυνση της κίνησης που πραγματοποιείτε.

Πλάτη

Μη σκύβετε και μη τη στρεβλώνετε, διατηρείτε τη φυσική καμπύλη της πλάτης σας

Κεφάλι/αυχένας

Διατηρείτε τα ευθύγραμμα προς τη μέση σας – μη σκύβετε προς τα εμπρός

• Στηρίζετε τους κοιλιακούς μύες, του οσφυϊκούς μύες και τους μύες του πυελικού εδάφους, έτσι ώστε να έχετε υποστήριξη της πλάτης και της λεκάνης σας. Αν εισπνεύσετε και κρατήσετε την αναπνοή σας όσο σηκώνετε βάρος, υποστηρίζετε επιπλέον την πλάτη σας, όμως, μην κρατάτε την αναπνοή σας πέρα από το όριο αντοχής σας.

• Όπου είναι δυνατό, τοποθετήστε βοηθητικά υποστηρίγματα για να αποφεύγετε το τέντωμα/σκύψιμο. Αυτά περιλαμβάνουν καρέκλες, κρεβάτια, τραπέζια, πάγκους εργασίας κτλ.

• Μετακινηθείτε σε μικρή απόσταση κάθε φορά για να μη στρεβλώσετε το σώμα σας, καταπονήστε τη μέση σας και χάσετε την ισορροπία σας. Πολλές μικρές κινήσεις είναι ασφαλέστερες από μια μεγάλη.

• Ανεξάρτητα εάν μετακινείτε τον ασθενή μόνοι ή με βοήθεια, ακολουθείτε ρυθμό και χρόνο. Λέγετε δυνατά "ένα, δύο, πάμε" και μετακινείτε στο "πάμε".

Παρακάτω υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες που θα βοηθήσουν το συγγενή ή φίλο σας να γυρίζει στο κρεβάτι, να κάθεται και να σηκώνεται, όπως και να περπατάει.

(1) Γυρίζοντας το συγγενή/φίλο στο κρεβάτι

Σιγουρευτείτε πως ο συγγενής/φίλος σας βρίσκεται στο μέσο του κρεβατιού.

Σταυρώστε τους βραχίονες και τα πόδια του προς το μέρος σας.

Με το ένα χέρι στο γοφό και το άλλο πίσω από την πλάτη του/της, κυλήστε τον/την προς το μέρος σας. Το να λυγίσετε το πόδι που βρίσκεται από πάνω ίσως να σας βοηθήσει.

(2) Βοηθώντας το συγγενή/φίλο σας να σηκωθεί από το κρεβάτι

Πριν βοηθήσετε τον ασθενή να κάτσει σε μια καρέκλα ή πολυθρόνα, θα πρέπει να τον/την βοηθήστε να κάτσει στην άκρη του κρεβατιού.

Ο ασθενής θα χρειαστεί ελάχιστη βοήθεια. Εφόσον βρίσκεται ήδη ξαπλωμένος στο πλάι, ζητήστε του να τοποθετήσει το κάτω μέρος των ποδιών του εκτός κρεβατιού.

Ζητήστε του/της να έρθει σιγά-σιγά σε καθιστή θέση.

Τώρα θα χρειαστεί να τον/την βοηθήσετε να σηκωθεί. Καθίστε δίπλα του/της και κρατήστε το ένα χέρι (παλάμη με παλάμη), τοποθετώντας το άλλο σας χέρι γύρω από τη μέση του/της. Μην εγκλωβίσετε τον αντίχειρά σας στον δικό του/της γιατί αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Και οι δυο σας θα πρέπει τώρα να τοποθετήσετε το ένα πόδι σας ελαφρώς πιο μπροστά από το άλλο.

Με την εντολή ένα, δύο, πάμε – βοηθήστε τον/την να σηκωθεί. Μπορεί να βοηθήσει αν σπρώξει το κρεβάτι με το άλλο χέρι.

Για να τον/την μεταφέρετε ξανά στο κρεβάτι, αντιστρέψτε τις οδηγίες.

(3) Βοηθώντας τον ασθενή να καθίσει και να σηκωθεί

Βοηθήστε τον ασθενή να περπατήσει μέχρι την καρέκλα, έτσι ώστε το πίσω μέρος των ποδιών του να ακουμπά σε αυτήν.

Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα χέρια του στα μπράτσα της καρέκλας και καθώς στέκεστε δίπλα του/της, βοηθήστε τον/την να χαμηλώσει μέχρι να καθίσει στην καρέκλα.

Λυγίζετε τα γόνατά σας και όχι την πλάτη σας. Για να τον/την βοηθήσετε να σηκωθεί, σταθείτε μπροστά του, κλίνοντας ελαφρά προς τη μια πλευρά, με τα πόδια σας ανοικτά και τα γόνατά σας λυγισμένα.

Ζητήστε του/της να μετακινήσει τα οπίσθια του/της προς το μπροστινό τμήμα του καθίσματος. Μπορείτε να τον/την βοηθήσετε κουνώντας την/τον από άκρη σε άκρη.

Στη συνέχεια θα πρέπει να σκύψει μπροστά, να τοποθετήσει τα πόδια του/της σε ασφαλή θέση στο πάτωμα και να χρησιμοποιήσει τα χέρια του/της, πιέζοντας τα μπράτσα της καρέκλας για να ανασηκωθεί.

(4) Για να βοηθήσετε το συγγενή/φίλο σας να περπατήσει χωρίς βοήθημα βάδισης (πχ. μπαστούνι)

θα πρέπει να σταθείτε δίπλα του/της, από την πλευρά του/της που είναι η πιο αδύναμη, να τοποθετήσετε το κοντινότερο χέρι σας γύρω από τη μέση του/της και να τον/την κρατήσετε από εκεί ή από τη ζώνη του/της.

Με το άλλο σας χέρι θα πρέπει να κρατήσετε το κοντινότερο χέρι του ασθενούς, τοποθετώντας την παλάμη σας με τέτοιον τρόπο, ώστε ο συγγενής/φίλος σας να μπορέσει να τοποθετήσει τη δικιά του παλάμη πάνω στη δική σας.

Οι αντίχειρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλύτερο κράτημα. Μην προσπαθήσετε να σηκώσετε το βάρος τους – να παρέχετε μόνο υποστήριξη της ισορροπίας τους.

Σε περίπτωση που ο συγγενής/φίλος σας αρχίζει να πέφτει, τραβήξτε τον/την κοντά σας και αφήστε τον/την να γλιστρήσει απαλά στο πάτωμα, όμως, θυμηθείτε να λυγίζετε τα πόδια σας. Έτσι αποφεύγετε τον τραυματισμό και εκείνου/εκείνης αλλά και το δικό σας.


·

·

·

·

bottom of page