top of page
Αναζήτηση

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ



Η συζήτηση για την ασθένειά σας και τα συναισθήματα που γεννά, είναι ένα από τα σημαντικότερα πρώτα βήματα που μπορείτε να κάνετε, ώστε να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τη διάγνωσή σας.

Ανεξάρτητα με ποιόν θα επιλέξετε να μιλήστε, σε φίλους/οικογένεια, επαγγελματίες υγείας ή ανθρώπους που έχουν βιώσει παρόμοιες εμπειρίες, η διαδικασία της εξωτερίκευσης των ενδόμυχων συναισθημάτων σας και η προσπάθεια εξεύρεσης πιθανών λύσεων μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά.

Αν νιώθετε ανήσυχοι και αγχωμένοι, υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για μπορέσετε να χαλαρώσετε και πνευματικά αλλά και σωματικά.

• Οι ήπιες σωματικές ασκήσεις μπορούν να απαλλάξουν το σώμα σας από το συσσωρευμένο στρες, βοηθώντας τους μύες και το μυαλό σας να χαλαρώσει.

Η άσκηση προκαλεί στο σώμα σας την έκκριση κάποιων χημικών ουσιών, που σας κάνουν να αισθάνεστε ευχάριστα (ενδορφίνες) και οι οποίες είναι πολύ αποτελεσματικές στην καταπολέμηση του άγχους.

Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι επίπονη για να έχει αποτέλεσμα - ένας μικρός περίπατος στον καθαρό αέρα μπορεί να είναι το ίδιο ευεργετικός. Οι ρυθμικές ασκήσεις διάτασης, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στη γιόγκα, μπορούν να αποδειχθούν πολύ αποτελεσματικές στην καταπολέμηση του άγχους.

• Με τον ίδιο τρόπο κάποιες άλλες δραστηριότητες, όπως οι δημιουργικές ή οι καλλιτεχνικές ασχολίες (πχ. ζωγραφική ή γραφή) μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή σας από τα πράγματα που σας ανησυχούν ενώ ταυτόχρονα να αποτελέσουν και έναν τρόπο έκφρασης των φόβων και των ανησυχιών σας.

Το άκουσμα κάποιας μουσικής που σας κάνει να ηρεμείτε ίσως αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο. Υπάρχουν στο εμπόριο CD με χαλαρωτική μουσική, η οποία ευνοεί την ψυχική ηρεμία.

• Οι τεχνικές χαλάρωσης έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικές στην ελάττωση του άγχους. Υπάρχουν τεχνικές χαλάρωσης τις οποίες μπορείτε να μάθετε, όπως αυτή της προοδευτικής χαλάρωσης (PMR) ή του θεραπευτικού/καθοδηγούμενου οραματισμού.

Η τεχνική προοδευτικής χαλάρωσης (PMR) περιλαμβάνει την εκμάθηση τρόπων απελευθέρωσης της έντασης, η οποία συσσωρεύεται στους μύες σας, αν και στην περίπτωση που είστε πολύ αδύναμοι δεν ενδείκνυται αυτή η μέθοδος.

Σε αυτή την περίπτωση, με τη βοήθεια του οραματισμού, χρησιμοποιώντας δηλαδή χαρούμενες και χαλαρωτικές εικόνες, θα μπορέσετε να ανακτήσετε τα καλά συναισθήματα και ίσως αυτή αποδειχθεί για εσάς η ευκολότερη αλλά και η πρακτικότερη τεχνική.

.

• Το μασάζ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να απαλλαγείτε από την ένταση. Αυτό μπορεί να είναι ένα απλό μασάζ χειρός ή ένα τρίψιμο της πλάτης ή των ποδιών, ενώ με την ταυτόχρονη χρήση κάποιων χαλαρωτικών αρωματικών ελαίων, όπως της λεβάντας ή της μαντζουράνας, θα είναι ακόμη αποτελεσματικότερο.

Βρίσκοντας ελπίδα και αισιοδοξία.

Η διάγνωση καρκίνου ή κάποιας άλλης σοβαρής ασθένειας δε σημαίνει αυτόματα πως κάθε ελπίδα έχει χαθεί. Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικές αντικαρκινικές θεραπείες, οι οποίες μπορούν να θεραπεύσουν τον καρκίνο ή τουλάχιστον να τον διατηρήσουν υπό έλεγχο.

Ακόμη και αν δεν είναι εφικτό να τεθεί υπό έλεγχο ο καρκίνος, υπάρχουν σήμερα πολλές θεραπείες που μπορούν να σας απαλλάξουν από τα συμπτώματα, όπως τον πόνο, τη δύσπνοια ή τη ναυτία, όπως και άλλοι τρόποι για να διατηρηθεί η ποιότητας ζωής και η αξιοπρέπειά σας.

Η πληροφόρησή σας για την ασθένεια και η συζήτηση της διάγνωσης και της πρόβλεψής της με τους γιατρούς σας θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον και να βρείτε μαζί αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης.

Κάποιοι άνθρωποι ίσως σας παρακινήσουν να "παραμείνετε αισιόδοξοι" ή να "σκεφτείτε θετικά". Άλλοι ίσως ανησυχήσουν, πως όταν αισθάνεστε απαισιοδοξία ή λύπη, αυτό ίσως επηρεάσει την εξέλιξη της ασθένειας ή την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Πολλοί λίγοι άνθρωποι καταφέρνουν να ελέγξουν την κατάσταση μακροπρόθεσμα – οι περίοδοι απογοήτευσης ή λύπης όταν αντιμετωπίζετε μια σοβαρή ασθένεια είναι απόλυτα φυσιολογικές.

Όταν αισθάνεστε έτσι, μην προσπαθήσετε να το κρύψετε ή μη νιώσετε πίεση από άλλους για να το κάνετε – το να μιλήσετε ανοιχτά και ειλικρινά για τα συναισθήματά σας, ακόμη και να κλάψετε, εφόσον νιώσετε την ανάγκη, μπορεί να αποτελέσει τεράστια ανακούφιση και να σας βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.



bottom of page