top of page
Αναζήτηση

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Έγινε ενημέρωση: 11 Νοε 2020


Δεδομένου ότι οι πρόοδοι στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού έχουν αυξήσει τις πιθανότητες μακροχρόνιας επιβίωσης, η υποτροπή παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα στην αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο του μαστού.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο καρκίνος του μαστού στις περισσότερες από τις μισές γυναίκες δεν είναι κληρονομική αρρώστια, αλλά περιβαλλοντική. Σχετίζεται με τον τρόπο ζωής μας. Ρυθμίζοντας το κοντινό μας περιβάλλον, αυτό της καθημερινότητάς μας, καταφέρνουμε να έχουμε την καλύτερη πρόληψη. Τι θα πρέπει να κάνουμε:

1. Μην ξεχνάτε τη μαστογραφία Ενώ αυξάνουν οι περιπτώσεις καρκίνου του μαστού τα τελευταία 25 χρόνια, μειώνεται η θνησιμότητά τους. Η αξία, λοιπόν, της μαστογραφίας είναι αναμφισβήτητη. Η μαστογραφία πρέπει να επαναλαμβάνεται μετά την ηλικία των 40 ετών κάθε χρόνο και αυτό γιατί τότε ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνει. 2. Kόψτε το κάπνισμα Άλλος ένας από τους αμέτρητους λόγους που πρέπει κανείς να κόψει το κάπνισμα. Η αποφυγή ή η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες «συνταγές» ενάντια και στον καρκίνο του μαστού. Έρευνες, μάλιστα, δείχνουν ότι όχι μόνο το κάπνισμα αλλά και το παθητικό κάπνισμα είναι από τους επιβαρυντικούς παράγοντες. 3. Ασκηθείτε Η καλή φυσική κατάσταση συμβάλλει στην πρόληψη και του καρκίνου. Δεν είναι ανάγκη να είστε αθλήτρια για να δείτε τα οφέλη της άσκησης στο σώμα σας. Επιλέξτε αυτήν που σας ταιριάζει περισσότερο. Για να έχει, όμως, «αξία», πρέπει να ασκείστε 5 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 30 λεπτά. 4. Διατηρείτε το βάρος σας σταθερό Το βάρος δεν σχετίζεται μόνο με αισθητικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά και με τον καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με μελέτες, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, κυρίως στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να κρατάτε σταθερό το βάρος σας σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας και ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού ήταν μικρότερος στις αδύνατες γυναίκες των οποίων ο δείκτης μάζας σώματος ήταν μικρότερος από 22,8 και σ’ αυτές που γυμνάζονταν τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα.

5. Υιοθετήστε μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή Αυτό που ονομάζουμε «τροφή-σκουπίδια» (junk food) προδιαθέτει για καρκίνο του μαστού, γιατί φορτώνει τον οργανισμό με λιπαρά (κυρίως κορεσμένα).

6. Προσέξτε την κατανάλωση αλκοόλ Πολυάριθμες μελέτες εδώ και χρόνια συνηγορούν υπέρ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ, επειδή προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία. Στον αντίποδα, όμως, αυτών των ερευνών έρχονται άλλες μελέτες οι οποίες συνδέουν την κατανάλωση αλκοόλ με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. οι γυναίκες που καταναλώνουν 2-5 ποτά ημερησίως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού σε σχέση με αυτές που δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ.

7. Θηλάστε το μωρό σας Το να έχει μια γυναίκα κύηση νωρίς στη ζωή της και να θηλάσει το μωρό της θεωρείται καλός παράγοντας για να μη δημιουργηθεί καρκίνος του μαστού. Εξάλλου, ο θηλασμός παρέχει σπουδαία πλεονεκτήματα και στο μωρό.

τροφές κατά του καρκίνου

Διάφορες ενώσεις σε τρόφιμα έχουν την ικανότητα, στην πρόληψη ορισμένων καρκίνων, όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Αυτές είναι:

Τα μούρα βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε καροτενοειδή, βιταμίνη C, λιγνίνη, κυτταρίνη και πηκτίνη. Τα φυτοχημικά που βρίσκονται στα μουρα βοηθούν να σταματήσει η ανάπτυξη και η εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, περιορίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων μορφών καρκίνου.

Το κόκκινο κρασί περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες μειώνουν την ενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης που αναπτύσσει καρκινικά κύτταρα. Όταν καταναλώνεται με μέτρο, το κόκκινο κρασί θεωρείται «ευεργετικό» για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, περισσότερα από δύο ποτήρια την ημέρα, ενδέχεται να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα. Το κόκκινο κρασί μάλιστα φαίνεται πως βοηθά να μειωθούν οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας σε γυναίκες, που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο.

Το χημικό συστατικό του μπρόκολου που ονομάζεται σουλφοραφάνη απομακρύνει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα. Το μπρόκολο περιέχει ινδολο-3-καρβινόλη (I3C), μία μεγάλης βιολογικής σημασίας ένωση, η οποία βρίσκεται κυρίως στα σκουροπράσινα λαχανικά (αλλά και αλλού) και καταπολεμά τον καρκίνο του μαστού, μετατρέποντας τον τύπο των οιστρογόνων, που προκαλούν καρκίνο σε οιστρογόνα πιο ήπιας μορφής. Πλούσια πηγή ινδόλης-3-καρβινόλης είναι επίσης το κουνουπίδι.

Σπανάκι: μια μελέτη αποκάλυψε ότι, οι γυναίκες που έτρωγαν σπανάκι, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν τις μισές πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με όσες δεν επέλεγαν το σπανάκι στο εβδομαδιαίο τους μενού.

Tο πράσινο τσάι περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Αρκετές μελέτες δείχνουν, ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και εμποδίζει την εξάπλωσή του σε γυναίκες που έχουν ήδη νοσήσει.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια έχουν μια προληπτική δράση κατά του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα φαίνεται ότι έχουν την ικανότητα για προστασία κατά της ανάπτυξης και εξέλιξης του καρκίνου.

Τα καρύδια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες και αντιοξειδωτικά.

Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, μια δυναμική αντιοξειδωτική ουσία που ρυθμίζει τον κυτταρικό κύκλο. Οι ντομάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, το οποίο σύμφωνα με έρευνες μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

Το σκόρδο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, ολιγοσακχαρίτες, τα φλαβονοειδή και το σελήνιο που μειώνουν τον πολλαπλασιασμό των κακοήθων κυττάρων. Σύμφωνα με μελέτες, μία ακόμη ευεργετική ιδιότητα του σκόρδου είναι, ότι εξαλείφει τα καρκινικά κύτταρα του μαστού, όταν καταναλώνεται σε συνδυασμό με κρέας. Συγκεκριμένη έρευνα, έδειξε, ότι το σκόρδο μειώνει τις καρκινογόνες χημικές ουσίες (του μαγειρεμένου κρέατος), που μπορεί να συνδεθούν με τον καρκίνο του μαστού.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών και όλα τα άλλα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν γλυκοσινολάτες, ουσίες που είναι ισχυροί «μαχητές» στον πόλεμο κατά του καρκίνου. Μάλιστα, φαίνεται να έχουν τον πιο επωφελή συνδυασμό των γλυκοσινολατών, όταν πρόκειται για την αποτροπή του καρκίνου του μαστού και άλλων τύπων καρκίνου.

Χυμός ροδιού .Πολλά υποσχόμενη έρευνα στο Ισραήλ δείχνει, ότι ο χυμός ροδιού καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα του μαστού, αφήνοντας μόνο τα υγιή κύτταρα ενώ μπορεί να εμποδίσει τη διαμόρφωση νέων καρκινικών κυττάρων.

Γκρέιπ φρουτ. Το γκρέιπ φρουτ εκτός των άλλων ευεργετικών ιδιοτήτων του, είναι, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, κυρίαρχος παράγοντας αναστολής εμφάνισης και πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.

Διατροφικές συστάσεις

- Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε 2-3 φορές/μήνα, καθώς οι μελέτες δείχνουν πως η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των προϊόντων του (όπως είναι τα αλλαντικά) συνδέονται με την εκδήλωσης καρκίνου του μαστού. Επιλέξτε το ελαιόλαδο ως κύρια λιπαρή ύλη της διατροφής σας. Πολλές είναι οι μελέτες που δείχνουν ότι το ελαιόλαδο προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού.

- Μην καταναλώνετε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως είναι το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι, η πατάτα. Σε μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη, ο γλυκαιμικός δείκτης συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες. Αντικαταστήστε αυτές τις τροφές από λιγότερο επεξεργασμένες, όπως είναι το καστανό ρύζι και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

- Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Να έχετε ποικιλία στα φρούτα και τα λαχανικά διότι κάθε τρόφιμο περιέχει διαφορετικά συστατικά που προστατεύουν τον οργανισμό.

- Εντάξτε στην καθημερινότητα σας το πράσινο τσάι, το οποίο θωρακίζει τον γυναικείο οργανισμό κατά του καρκίνου του μαστού λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κατεχίνες. Τρία φλιτζάνια πράσινου τσαγιού την ημέρα, θεωρείται ικανοποιητική ποσότητα.

Μαριδάκη Όλγα

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος




bottom of page