top of page
Αναζήτηση

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Έγινε ενημέρωση: 11 Νοε 2020


Ο καρκίνος στον τόπο μας αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου, μετά τις ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος, και μάλιστα με αυξητικές τάσεις.

Με αφορμή μια λίστα που κυκλοφόρησε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με τις 116 πλέον καρκινογόνους ουσίες και συνήθειες, οι οποίες πέρα από κάθε αμφιβολία σχετίζονται με τη δημιουργία και εξάπλωση διαφόρων μορφών καρκίνου, θέσαμε ένα ερώτημα που φυσιολογικά θα έπρεπε να απασχολεί τον καθένα από εμάς που θέλει να έχει μια υγιή ζωή: Μπορεί ο καρκίνος να προληφθεί; Οι επιστήμονες βεβαίως, αλλά και η κοινή λογική, απαντούν θετικά.

Η κακή διατροφή αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι η παχυσαρκία είναι απλώς ένα περιττό βάρος που κουβαλάμε στο σώμα μας. Τα περιττά κιλά είναι ένας ζωντανός οργανισμός που παράγει ουσίες, όπως ένας ενδοκρινής αδένας, και προκαλούν βλάβες. Η παχυσαρκία αποτελεί αιτία για έξι τουλάχιστον διαφορετικές μορφές καρκίνου: του παχέος εντέρου, του προστάτη, της μήτρας και του ενδομητρίου, του οισοφάγου, των νεφρών και του μαστού - ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.

Τα στοιχεία της πρόληψης είναι ενθαρρυντικά και για τη μείωση των νέων κρουσμάτων: «Αν εφαρμόσουμε αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης, αποφυγή καπνίσματος, περιορισμό του αλκοόλ, υπερβολική έκθεση στον ήλιο, αποφυγή της υπερβαρίας, τακτική άσκηση, προφύλαξη από μολύνσεις και υγιεινή αντικαρκινική διατροφή, θα μπορούμε να έχουμε μέχρι και 40% μείωση νέων κρουσμάτων καρκίνου ετησίως»,

Στον κάθε άνθρωπο ανά πάσα στιγμή εμφανίζονται καρκινικά κύτταρα. Όμως, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει μηχανισμούς άμυνας για εξουδετέρωση των χημικών ενώσεων που οδηγούν στον καρκίνο. Και μια σωστή διατροφή ενδυναμώνει τους μηχανισμούς αυτούς και συνεπώς μειώνει τον κίνδυνο προσβολής. Αντίθετα, ένας εξασθενημένος οργανισμός που δεν τρέφεται σωστά δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε ένα καρκινικό κύτταρο να ξεφύγει από τους μηχανισμούς ελέγχου και να δημιουργήσει καρκίνο.

v Τι να τρώμε

ü Φρούτα: Πορτοκάλια - φράουλες - ακτινίδια - μάνγκο - που περιέχουν βιταμίνη C και Ε φλαβονοειδή, φολικό οξύ, φυτικές ινές

ü Λαχανικά: Λάχανο - πιπεριές - ντομάτες - μπρόκολο - λαχανάκια Βρυξελλών - σπανάκι - καρότα - γλυκοπατάτες - κρεμμύδια - σκόρδο - νεροκάρδαμο - που περιέχουν βιταμίνη Β, C, άλφα και βήτα καροτίνη, φολικό οξύ, μεταλλικά ιχνοστοιχεία σίδηρο, ασβέστιο, και φυτικές ίνες.

ü Δημητριακά: Ψωμί ολικής αλέσεως κ.α. που περιέχουν βιταμίνη Β, μεταλλικά ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες

ü Ξηροί καρποί: Όπως καρύδια, που περιέχουν μεταλλικά ιχνοστοιχεία σεληνίου

ü Λιπαρά ψάρια: Όπως σολομός, πλούσιος σε λιπαρά οξέα ωμέγα 3

ü Ελαιόλαδο: Έχει μεγάλη περιεκτικότητα φαινολών και αποτελεί βασικό διατροφικό στοιχείο της Ελληνικής Διατροφής.

ü Πράσινο τσάι: Η αντικαρκινική δράση του τσαγιού οφείλεται στις πολυφαινόλες που περιέχει, γνωστές ως κατεχίνες. Σύμφωνα με μελέτες, το πράσινο τσάι μπορεί να προλαμβάνει την ανάπτυξη όγκων, κυρίως σε καρκίνους του μαστού, των πνευμόνων, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του δέρματος.

Τα παραπάνω τρόφιμα περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών που προστατεύουν το ανθρώπινο σώμα από τις βλαβερές

επιδράσεις των ελευθέρων ριζών, δηλαδή των καρκινογόνων μορίων που δημιουργούνται στο σώμα και παράγονται από τοξίνες.

v Σε τι να πείτε "όχι"

ü Αλάτι

Μειώνοντας τα αλμυρά φαγητά, όπως το μπέικον, το ψωμί, τα αλμυρά δημητριακά κτλ μειώνεται και ο κίνδυνος υποστηρίζουν καθώς το αλάτι εκτός από υψηλή πίεση, καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά μπορεί να προκαλέσει και καρκίνο στομάχου.

ü Ζωικά λίπη

Το κρέας, το τυρί και το βούτυρο είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος, το οποίο συνδέεται όχι μόνο με την παχυσαρκία, αλλά και με περιστατικά καρκίνου. Προτιμήστε άλλες πηγές πρωτεΐνης όπως το ψάρι, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και τα φασόλια.

ü Eπεξεργασμένες τροφές

Ένα χοτ ντογκ ή μερικές φέτες μπέικον δεν θα σας κάνουν τόσο κακό, αλλά προσέξτε μην αποτελέσουν μέρος της διατροφής σας συστηματικά.

ü Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Καλό είναι να σταματάτε μετά το πρώτο ποτό, καθώς οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στον οισοφάγο, το στόμα και το στήθος.

Μαριδάκη Όλγα

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Τηλ./Fax. 24240 23451 & 6979134466


Comments


bottom of page